Les Tissus en Bambou sont-ils Ecologique ?

inhoudsopgave:

Stoffen gemaakt van bamboe worden steeds populairder, maar wat velen negeren, is de oorsprong van bamboestoffen en de effecten van de fabricage op het milieu.

 Sommige producenten van bamboestoffen beweren dat bamboestoffen minder schadelijk zijn voor het milieu dan andere soorten weefsels en minder kunstmest gebruiken, maar de realiteit is dat bamboestof verre van biologisch of milieuvriendelijk is.

Het productieproces van bamboestoffen lijkt sterk op het maken van andere viscosestoffen. Het proces bestaat uit zuivering en bleken alvorens in natriumhydroxide te weken. Het wordt vervolgens behandeld met koolstofdisulfide en gecentrifugeerd in een oplossing van zwavelzuur, natriumsulfaat, zinksulfaat en glucose. Met aanzienlijke emissies naar lucht en water, is het geen wonder dat de verwerking van deze stof het in de categorie stoffen met een hoge milieu-impact plaatst. 

In termen van fauna en flora veroorzaakt de ontbossing van bamboebossen zeer aanzienlijke schade. Volgens een VN-rapport worden meer dan 1200 soorten houtige bamboe met uitsterven bedreigd. Het is bekend dat ontbossing veel bamboesoorten hun natuurlijke habitat berooft. Panda's, maki's en gorilla's hebben misschien honger.

Panda affamé dans un Zoo en Chine

Hongerige panda in een Chinese dierentuin

Ongeveer 600 soorten zijn met uitsterven bedreigd, met minder dan 20.000 vierkante kilometer natuurlijke habitat. En zo'n 250 soorten hebben minder dan 2.000 vierkante kilometer land ter grootte van Londen om op te leven. Sommige van deze soorten hebben nauwelijks nog bos over. Een van de redenen waarom bamboe zo hard is getroffen, is de kenmerkende cyclus van massale bloei en dood. Individuen van dezelfde soort hebben de neiging om eens in de 10 tot 100 jaar samen te bloeien en dan te sterven. Als op dit moment een bos wordt gekapt, groeit de bamboe niet meer terug.s.

Foret Bamboo Deforestation

Ontbossing in Taiwan

Ontbossing is even schadelijk voor de mens, miljoenen mensen zijn afhankelijk van wilde bamboe voor voedsel, meubels en bouwmaterialen. Wereldwijd handelen of gebruiken meer dan 2,5 miljard mensen bamboe. De internationale markt voor bamboeproducten is meer dan $ 2 miljard per jaar waard, net zoveel als Amerikaans rundvlees.

Handel ten gunste van het milieu en vermijd bamboestoffen!

Tissus

laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.